Бихар одбор 12-ти резултат 2023 година, анализа, како да се провери, главни моменти

Според најновите вести, Училишниот одбор за испитување во Бихар (BSEB) го прогласи многу очекуваниот Бихар одбор за 12-ти резултат 2023 година на 23 март 2023 година. Сите приватни и редовни кандидати кои се поврзани со одборот и се појавија на средното испитување можат да ги проверат своите резултати со посета на веб-страницата на образовниот одбор.

12-тиот испит на БСЕБ беше спроведен во февруари 2023 година, при што на испитот се појавија милиони студенти од целата држава Бихар. Од завршувањето на испитот сите студенти со нетрпение го чекаа објавувањето на резултатот.

БСЕБ конечно ја даде изјавата во понеделник на 21 март 2023 година во 2 часот. Постојат неколку начини за проверка на исходот од испитот и ние ќе разговараме за сите овде. Електронските листови ќе бидат испратени до студентите во вторник, додека физичките копии ќе бидат потребни неколку дена за да стигнат.

Бихар одбор 12. Анализа на резултат од 2023 година

Студентите можат да го проверат резултатот од Бихар одборот за 12-тиот стандарден испит преку Интернет со упатување на веб-страницата на BSEB. На веб-локацијата е достапна врска за пристап до бодовната картичка и кандидатите можат да ги внесат шифрата, бројот на списокот и датумот на раѓање за да ја видат.

12-тиот испит на Одборот на Бихар се одржа во 1,464 испитни центри низ државата од 1 до 11 февруари 2023 година. Имаше над 13 лаки кандидати од бројни струи кои учествуваа на испитот. Вкупниот процент е 83.7% со 10,91,948 изјави за пропуст.

Процентуално, вкупните перформанси се подобрија, надминувајќи го минатогодишниот резултат од 80%. Според извештаите, девојките ги надминаа момчињата. Вкупно 85.50 отсто од девојчињата ги положиле испитите наспроти 82.01 отсто од момчињата.

Во BSEB Inter Result 2023, 513,222 студенти обезбедија повеќе од 60% оценки, барајќи ја првата дивизија. Вкупно 1 кандидати добија втора дивизија. Севкупно, научниот поток имаше најмногу кандидати кои обезбедија прва дивизија, а потоа следат Уметност и трговија.

Претседателот на Државниот образовен одбор на Бихар, Аананд Кишоре, ги објави резултатите анализирајќи го општо изведбата на испитот. Дополнително, министерот најави дека првите луѓе на државниот одбор ќе добијат лаптоп, е-читач и сума од 1 лак. Лаптоп и 75,000 ќе добијат второпласираните. Третото рангирање ќе добие 15,000 долари и е-читач.

Клучни моменти на резултатите од 12-тиот испит на BSEB Sarkari

Име на табла                  Училишен испитен одбор во Бихар
Тип на испит                    Годишен преглед
Режим на испит                 Офлајн (писмен испит)
Академска сесија       2022-2023
Класа                              12th
струи                          Наука, трговија и уметност
Локација                          Државата Бихар
Датум на испит меѓу одборот на Бихар               1-ви до 11-ти февруари 2023 година
Датум на објавување на резултатот 12-ти одбор на Бихар        21 март 2023 година во 2 часот
12-ти резултат 2023 Бихар одбор Проверете ги онлајн врските            biharboardonline.bihar.gov.in
IndiaResults.com 
onlinebseb.in
Официјална веб-страница                             biharboardonline.bihar.gov.in

БСЕБ 12. Највисока листа на резултати

  • Уметност: Мохадеса (95%)
  • Трговија: Сомја Шарма (95%)
  • Наука: Ајуши Нандан (94.8%)

Како да го проверите 12-тиот резултат од 2023 година од одборот на Бихар

Како да го проверите 12-тиот резултат од 2023 година од одборот на Бихар

Можете да го проверите резултатот од одборот на Бихар на интернет следејќи ги упатствата дадени подолу.

Чекор 1

Најпрво, посетете ја официјалната веб-страница на Училишниот одбор за испити во Бихар БСББ.

Чекор 2

На почетната страница, проверете ги најновите објави и пронајдете ја врската BSEB Inter Class 12th Result.

Чекор 3

Потоа допрете/кликнете на таа врска.

Чекор 4

На оваа нова веб-страница, внесете ги потребните акредитиви Roll Code, Roll Number и Captcha Code.

Чекор 5

Потоа допрете/кликнете на копчето „Преглед“ и ознаката ќе се појави на екранот на уредот.

Чекор 6

На крајот, за да го зачувате резултатот PDF на вашиот уред, притиснете го копчето за преземање. Исто така, земете отпечаток од документот за идна референца.

Проверете преку СМС

Кандидатите кои се соочуваат со проблеми со интернет и не можат да го дознаат резултатот преку Интернет, исто така, може да го проверат исходот преку СМС порака офлајн. Следниве инструкции ќе ве водат во проверката на исходот преку СМС.

  • Отворете ја апликацијата за текстуални пораки и напишете BIHAR 12 со вашиот Roll Number
  • Потоа испратете ја СМС-пораката на 56263
  • Почекајте неколку минути и ќе добиете одговор кој го содржи резултатот

Можеби ќе сакате да проверите Резултат на полицискиот констал од Одиша 2023 година

Заклучок

Добрата вест за средношколците поврзани со BSEB е дека државниот министер за образование го прогласи 12-тиот резултат на Бихар одборот за 2023 година. За да ви помогнеме да го проверите исходот, разговаравме за сите можни начини. Тоа е сè што имаме за овој, со задоволство ќе одговориме на секое прашање што може да го имате во врска со испитувањето преку коментари.

Оставете коментар