CHSE Odisha 12-ти резултат 2023 година Датум, време, како да се провери, важни моменти

Според најновите вести, Советот за високо средно образование (CHSE) го прогласи CHSE Odisha 12-ти резултат 2023 година денес на 31 мај 2023 година во 11 часот. Пред неколку часа на прес-конференција беше објавен 12-тиот резултат за Наука и трговија Одиша. Сега е поставена врска на веб-страницата на одборот за проверка и преземање ознаки.

Студентите кои се појавија во CHSE Odisha 12th Plus Two Examination 2023 може да ги проверат резултатите користејќи ги нивните ролни броеви откако ќе пристапат до дадената врска. На овие испити учествуваа над 3.5 редовни и приватни студенти и од констатацијата долго чекаа на објавување на резултатите.

CHSE го спроведе испитот Odisha +2 за наука и трговија од 1 март до 5 април 2023 година. Испитите се одржаа во офлајн режим во стотици пропишани центри за тестирање низ целата држава Одиша.

CHSE Odisha 12-ти резултат 2023 година Најнови вести и важни детали

Така, 12-тиот резултат од Одиша CHSE 2023 година е објавен денеска на прес-конференција во 11:00 часот. На веб-порталот на образовниот одбор е достапен линк. Овде ќе ја обезбедиме врската со веб-страницата што можете да ја користите за да го проверите листот за ознаки и детално да ја објасните целосната процедура.

На прес-конференцијата, функционерот на Управниот одбор ги објави и деталите за процентот на положеност на секој тек, врвовите и слично. Од сите студенти по природни науки, 84.93% успешно го положиле испитот. Тоа значи дека поминале вкупно 78,938 студенти. Кај учениците процентот на положеност кај момчињата е 84.28%, додека кај девојчињата процентот на положеност од 85.67%.

На трговските испити од Одиша класа 12 од 2023 година, процентот на полагање е 81.12%. Тоа значи дека од вкупниот број студенти кои се појавиле на испитите, можеле да положат 81.12%. Кај учениците, девојчињата постигнале процент на полагање од 83.87%, додека момчињата постигнале процент од 79.52%.

Кандидатите кои постигнале најмалку 33 проценти оценки се сметаат за квалификувани. CHSE Odisha ќе одржи дополнителни испити за студенти кои не можат да ги постигнат потребните оценки за полагање. Распоредот за дополнителниот испит ќе биде објавен наскоро на веб-страницата.

CHSE Odisha +2 Испит 2023 Преглед на резултати

Име на табла           Совет за високо средно образование
Тип на испит             Годишен одборен испит
Режим на испит           Офлајн (писмен испит)
CHSE Одиша +2 Датум на испит       Од 1 март до 5 април 2023 година
струи          Наука и трговија
Локација         Државата Одиша
Академска сесија      2022-2023
CHSE 12-ти резултат 2023 Датум и време        31 мај 2023 година во 11 часот
Режим на ослободување     онлајн
Врски за официјална веб-страница               orissaresults.nic.in
чсеодиша.ник.ин
samsodisha.gov.in

Како да го проверите CHSE Odisha 12-тиот резултат 2023 преку Интернет

Како да го проверите CHSE Odisha 12-тиот резултат 2023 преку Интернет

Еве како студентот може да го провери и преземе својот/нејзиниот лист на интернет.

Чекор 1

За почеток, посетете ја веб-страницата на Советот за високо средно образование со кликнување/допирање овде CHSE.

Чекор 2

На почетната страница на веб-страницата, одете во делот Најнови објави и пронајдете ја врската CHSE Plus Two Result.

Чекор 3

Кликнете/допрете на таа врска за да продолжите понатаму.

Чекор 4

Потоа ќе бидете упатени на страницата за најавување, тука внесете ги сите потребни акредитиви како што се Број на ролет или датум на раѓање.

Чекор 5

Сега кликнете/допрете го копчето Испрати и ќе се прикаже на екранот на вашиот уред.

Чекор 6

На крајот, притиснете го копчето за преземање за да го зачувате листот PDF на вашиот уред, а потоа отпечатете го за идна референца.

CHSE Odisha 12-ти резултат од 2023 година Проверете наука и трговија преку СМС

Еве ги чекорите за проверка на резултатите од вашиот испит преку текстуална порака.

  • Отворете ја апликацијата за пораки на вашиот телефон
  • Потоа напишете вака текстуална порака: Резултат [простор] ИЛИ 12 [простор] Roll Number
  • Потоа испратете го на 56263
  • Ќе добиете информации за ознаките како одговор

Исто така, студентите можат да ја користат апликацијата или веб-страницата DigiLocker за да дознаат за резултатите. Само отворете ја нејзината апликација и пребарајте го Odisha CHSE 12-ти резултат 2023 година. Откако ќе ја пронајдете врската, допрете на неа и наведете го вашиот список за да пристапите до бодовите.

Можеби ќе ве интересира да проверите Резултат на 10-тиот одбор на RBSE 2023 година

Заклучок

Претходно споменавме дека CHSE Odisha 12-тиот резултат 2023 е објавен и може да се пристапи преку врската на веб-страницата дадена погоре. За да го преземете резултатот, следете ги упатствата што ги дадовме. Ако имате какви било прашања или сомнежи во врска со оваа објава, слободно прашајте во делот за коментари подолу.

Оставете коментар