JEE Главен резултат 2023 Сесија 1 (Излез) Линк за преземање, отсечен, корисни детали

Според најновите вести, Националната агенција за тестирање (НТА) денеска ќе ја објави многу очекуваниот главен резултат на JEE 2023 Сесија 1. Истиот ќе биде објавен преку официјалниот веб-портал на НТА и сите кандидати ќе можат да ги проверат своите бодови преку врската со резултати поставена на веб-страницата.

НТА го спроведе главниот Заеднички приемен испит (JEE) за прием на Инженерскиот колеџ на IIT од 24-ти јануари до 31-ви јануари 2023 година.

Во согласност со известувањето на одделот, Заедничкиот приемен испит за сесија 1 беше спроведен низ целата земја на 24, 25, 27, 28, 29, 30 и 31 јануари 2023 година. Меѓу тринаесетте јазици користени за приемниот испит беа англискиот, хинди, асамски, бенгалски, гуџарати, каннада, малајалам, марати, одија, пенџаби, тамилски, телугу и урду.

JEE Главен резултат 2023 Сесија 1 Детали

Врската за JEE резултат 2023 ќе биде активирана во секое време денес на веб-страницата на НТА и кандидатите кои учествуваа на писмениот испит може да пристапат до неа користејќи ги нивните акредитиви за најавување. Ќе го објасниме целосниот процес на преземање на бодовите и ќе ја обезбедиме врската за преземање, така што стекнувањето на резултатот ќе ви биде полесно.

Вкупно 8.6 милиони кандидати се пријавија за испитот JEE Main Main 1 и околу 8 lakh кандидати полагаа труд 1. Од датумот на објавување на резултатот JEE Mains, картичката JEE Main scorecard важи само една година. Кандидатите можат да добијат прием на различни инженерски колеџи врз основа на нивните резултати.

Врз основа на оценките што ги добивате на испитот, можете да го пресметате вашиот главен резултат JEE. Оценката на JEE Main Paper 1 се пресметува со додавање 4 поени за точни одговори и одземање 1 поен за неточни одговори. Вкупните оценки се 300 за JEE Main Paper 1.

Труд 1 се одржа за прием во BE/B. Технички курсеви и труд 2 беше спроведен за B .Arch./B. Планирање. Различни категории бараат различни минимални оценки за да се квалификуваат на главниот испит на JEE. За апликантот да биде прогласен за квалификуван, тој или таа мора да го исполни пресекот резултат за секоја категорија утврдена од страна на органот.

NTA JEE Главна сесија 1 Испит и Определување резултати

Спроводно тело            Националната агенција за тестирање
Име на тест         Заеднички приемен испит (JEE) Главна сесија 1
Тип на тест           Тест за прием
Режим на тестирање         Офлајн (писмен испит)
Датум на главен испит на JEE       24, 25, 27, 28, 29, 30 и 31 јануари 2023 г.
Локација             Цела Индија
цел              Прием на факултет за инженерство на IIT
Курсеви понудени              BE / B.Tech
Главен резултат на JEE за 2023 година Датум на објавување на сесија 1         7 Февруари 2023
Режим на ослободување                  онлајн
Врска за официјална веб-страница                     jeemain.nta.nic.in

JEE Главна 2023 Пресечна сесија 1

Судбината на кандидатот на испитот се одредува според пресечените оценки. Ученикот кој ќе постигне резултати под оценката за одделенска пресек се смета за неуспешен. Дополнително, отсекот се одредува и утврдува од повисокиот орган врз основа на бројот на места доделени за секоја категорија, вкупниот процент и вкупните перформанси.

Следниве се очекуваните прекини на главната сесија 1 на JEE:

Генерално89.75
EWS        78.21
OBC-NCL   74.31
SC       54
ST        44

Како да го проверите главниот резултат на JEE 2023 Сесија 1

Како да го проверите главниот резултат на JEE 2023 Сесија 1

Следниве инструкции ќе ви помогнат да ја проверите и преземете картичката за резултати од официјалната веб-страница.

Чекор 1

Прво, посетете ја официјалната веб-страница на Националната агенција за тестирање. Кликнете/допрете на оваа врска ЈИ НТА директно да отидете на веб-страницата.

Чекор 2

На почетната страница на веб-порталот, проверете ги Најновите објави објавени на порталот и пронајдете ја врската за резултати од главната сесија 1 на JEE.

Чекор 3

Потоа кликнете/допрете ја врската за да ја отворите.

Чекор 4

Сега на новата страница, системот ќе побара од вас да ги внесете потребните акредитиви за најавување, како што се бројот на апликацијата, датумот на раѓање и безбедносниот пин.

Чекор 5

Откако ќе ги внесете сите потребни детали, допрете/кликнете на копчето Испрати и резултатот PDF ќе се прикаже на вашиот екран.

Чекор 6

Конечно, притиснете го копчето за преземање што го гледате на екранот за да го зачувате документот со бодови на вашиот уред, а потоа направете отпечаток за идна референца.

Вие исто така може да сакате да проверите Одборот на Гоа HSSC Термин 1 Резултат 2023 година

Завршни зборови

Долгото чекање за важен резултат од испитот никогаш не е пријатно. Време е да се смириме, бидејќи сесијата 2023 за главниот резултат на JEE за 1 година ќе биде објавена во кое било време денес. Не двоумете се да поставите какви било прашања во врска со овој тест за прием во делот за коментари подолу, бидејќи засега се потпишуваме.

Оставете коментар