Што е проектот за нараквица TikTok? Објаснето значење на боите

Можеби ќе наидете на многу бизарни и нелогични трендови на платформата за споделување видеа TikTok, но има прилики кога треба да го цените концептот. Проектот за нараквици е еден од оние трендови на кои ќе им се восхитувате, па во оваа објава детално ќе дознаете што е проектот за нараквици TikTok.

TikTok е една од најкористените платформи за споделување кратки видеа и од време на време некои од видеата ја одржуваат платформата во насловите на социјалните мрежи. Како и овој нов тренд добива благодарност од многу корисници од различни причини.

Едната е добрата причина зад неа, а другата е ширење на многу значајна порака за проблемот со кој се соочуваат голем број луѓе во последно време. Друга добра работа е што голем број корисници се вклучуваат да го рашират.

Што е проектот за нараквица TikTok

Многу луѓе се прашуваат за овој проект и сакаат да го знаат значењето на нараквицата TikTok. Во основа, тоа е концепт во кој креаторите на содржини носат нараквици со различни бои за да покажат солидарност со луѓето кои страдаат од различни ментални нарушувања.

Слика од екранот на проектот „Нараквица“ TikTok

Трендот е создаден и социјализиран за да се поддржат луѓето кои се борат со одредени нарушувања и да се чувствуваат дека не се сами во нивните тешки времиња. Тоа е одлична иницијатива започната од платформи како Wattpad и Tumblr пред неколку години.

Сега и корисниците на платформата за споделување видеа TikTok учествуваат во каузата и прават видеа за ширење на свеста за овие прашања. Светската здравствена организација (СЗО) иницира различни програми за да се создаде свест за здравствените прашања, слично како и овој тренд има за цел да постигне слични цели.

Во видеата ќе ги видите креаторите на содржини како носат нараквици во многу бои. Секоја боја претставува различни состојби на менталното здравје. Со носење на боите, корисниците се обидуваат да им дадат порака на луѓето кои се соочуваат со ментални нарушувања со кои се.

Проектот за нараквици TikTok добива позитивен одговор од публиката која ги споделува видеата и пораките на различни социјални платформи како Twitter, Fb и други. Еден корисник одговори на видео во коментар „Мислам дека проектот на нараквица е навистина кул“. Друг корисник коментираше: „Не сте сами ако го читате ова“.

Значењето на боите на проектот за нараквица TikTok

Значењето на боите на проектот за нараквица TikTok

Секоја боја на нараквицата претставува специфична ментална болест или нарушување со кое се соочува личноста. Еве список на бои заедно со информации за тоа што претставуваат.

  • Розовата боја означува EDNOS (нарушување во исхраната што не е поинаку дефинирано)
  • Црното или портокаловото означува самоповредување
  • Жолтата означува самоубиствени мисли
  • Среброто и златото значат шизофренија, биполарна болест и други нарушувања на расположението, соодветно.
  • Белите зрнца се додаваат на специфични нишки посветени на оние кои закрепнале или се во процес на закрепнување.
  • Виолетовата низа ги претставува луѓето кои страдаат од булимија
  • Сината означува депресија
  • Зелената означува пост
  • Црвената боја означува анорексија
  • Теалот означува анксиозност или панично растројство

Можете исто така да бидете дел од оваа иницијатива за подигање на свеста со носење нараквици во различни бои. Потоа направете видео со натпис за вашите мисли поврзани со овие здравствени проблеми. 10 октомвриth е Светски ден на менталното здравје и можеби сте предизвикале интерес за темата третман за ментално здравје.

Можеби ќе сакате да го проверите и следново:

Едно нешто за мене TikTok

Тест за невиност на TikTok

Заклучен тренд на TikTok

Конечната пресуда

Сигурно што е проектот за нараквица TikTok веќе не е мистерија за вас бидејќи ги дадовме сите детали и увиди поврзани со трендот. Тоа е сè за оваа објава во случај да имате прашања во врска со неа, можете да ги споделите во полето за коментари.  

Оставете коментар