WhatsApp Нови карактеристики за приватност: употреба, предности, клучни точки

Извршниот директор на Мета платформите објави нови функции за приватност на WhatsApp фокусирани на приватноста на корисниците. Кои се овие нови функции и како корисникот може да ги имплементира, ќе научите сè за нив, затоа внимателно прочитајте ја оваа статија.

WhatsApp воведе три нови функции поврзани со приватноста на корисникот. По скандалното нарушување на приватноста на податоците минатата година, платформата е фокусирана на безбедноста на податоците и додавање на нови функции кои им користат на корисниците на фронтот на приватноста.

Таа е една од најупотребуваните апликации за комуникација во целиот свет која нуди централизирана услуга за инстант пораки (IM) и глас преку IP (VoIP) меѓу платформи. Платформата секојдневно ја користат милијарди луѓе кои сигурно би ги ценат овие карактеристики.  

Нови функции за приватност на WhatsApp

Новите функции на WhatsApp 2022 неизмерно го подобрија искуството на корисниците и сега трите додатоци фокусирани на приватноста им се допаѓаат на многу корисници. Ќе обезбеди испреплетени слоеви на безбедност и подобра контрола врз вашите информации/пораки на WhatsApp.

Додатоците како што се пораките што исчезнуваат, шифрираните резервни копии од крај до крај, оставањето на групите без да се извести некој и пријавувањето на несакани контакти, секако ја зголемија приватноста на корисниците. Додадени се и некои други функции бидејќи можете да блокирате правење слики од екранот со прегледување на пораките еднаш.

Значи, можеби се прашувате како да ги користите новите функции на WhatsApp, затоа овде ќе разговараме за нив детално и ќе објасниме како можете да уживате во овие додатоци.

Функција за блокирање на слики од екранот на WhatsApp

Функција за блокирање на слики од екранот на WhatsApp

Ова е едно од новите дополнувања на поставката за приватност на WhatsApp што може да се користи за да го блокира приемникот да прави слики од екранот на вашата порака еднаш. Одличен додаток бидејќи сега можете да испраќате слики, видеа и документи преку View Once и да го блокирате приемникот да ги снима податоците со правење на скриншот.

Оваа функција моментално е во фаза на тестирање и наскоро ќе биде достапна за корисниците. Откако ќе се додаде, можете да го овозможите од опцијата за поставување приватност во апликацијата. Се очекува да биде пуштен во продажба до крајот на август 2022 година.

Напуштање на групите на WhatsApp без функција за известување

Ова е уште еден корисен додаток на платформата и ќе им овозможи на корисниците дискретно да излезат од групните разговори. Групните разговори понекогаш се многу бурни и здодевни ќе добивате порака по порака на луѓе кои разговараат меѓу себе.

Напуштање на групите на WhatsApp без функција за известување

Можете да го исклучите звукот на групниот разговор, но сепак ќе ги добивате сите пораки. Сакате да ја напуштите групата, но не можете поради причината што вашиот пријател ќе добие известување, но сега новиот додаток ќе ви овозможи да ја напуштите групата без да известите никого.

Контролирајте ја вашата видливост

Контролирајте ја вашата видливост

Сега новиот додаток ќе ви овозможи да ја контролирате вашата видливост на интернет и исто така ви дава ограничување на публиката која може да види дали сте достапни или не. Корисниците исто така можат да го сокријат индикаторот „онлајн“ или да изберат со кого сакаат да го споделат статусот.

Претходно, имавте само три опции за да го скриете статусот на онлајн достапност бидејќи можевте целосно да го скриете последниот виден статус на интернет од сите, само непознати броеви, конкретни контакти или од никој. Новата опција што ќе ја додаде се вика „кој може да види кога сум онлајн“.

Некои други нови функции на WhatsApp

  • Функцијата за снимање глас е ажурирана со дотерување на некои промени отсега па натаму, можете да го снимате гласот и да одморите со паузирање на снимањето, а потоа рестартирајте кога ќе бидете подготвени.
  • Корисниците исто така можат да постават временско ограничување за пораките по истекот на временскиот рок, пораката ќе исчезне
  • Со новите функции за приватност на WhatsApp, нивото на безбедност е подобрено и подобрено

Исто така прочитајте

Како да го вратите повторното објавување на TikTok?

Теми за Android MI Заклучување со отпечатоци за MIUI

Најдобри апликации за учење за Windows

Последни мисли

Па, со додавањето на новите функции за приватност на WhatsApp, програмерите некако ги обезбедија деловите што недостасуваат во апликацијата. Тоа ќе ја направи платформата побезбедно место и ќе му даде на корисникот подобро искуство. Тоа е сè за овој како што се збогуваме засега.

Оставете коментар