Резултат на CTET 2023 година, датум на издавање, врска, квалификациски ознаки, корисни ажурирања

Според најновите извештаи, трудот 2023 и 1 за резултатите од CTET 2 ќе биде објавен од страна на Централниот одбор за средно образование (CBSE) многу наскоро преку неговата веб-страница. Официјалниот датум и време сè уште не се објавени од CBSE, но резултатите се пријавени дека ќе бидат објавени во последната недела од септември 2023 година. Откако ќе бидат објавени, кандидатите треба да ја посетат веб-страницата за да ги проверат и да ги преземат своите бодови.

Околу 29 милиони кандидати се регистрираа за Централниот тест за подобност на наставници (CTET) 2023 година и над 80% од нив се појавија на писмениот тест. Испитувањето CTET 2023 беше спроведено на 20 август 2023 година во стотици назначени центри за тестирање низ целата земја.

Кандидатите со нетрпение ги чекаа резултатите од завршувањето на тестот. Добрата вест е дека и резултатите од CTET хартија 1 и хартија 2 ќе бидат објавени наскоро на веб-страницата ctet.nic.in. Ќе биде поставена врска за проверка и преземање на бодовите

CTET Резултат 2023 (ctet.nic.in Резултати 2023) Најнови ажурирања

Врската за CTET Резултат 2023 ќе биде достапна на веб-страницата откако резултатите ќе бидат официјално објавени. CBSE треба да ги објави резултатите во наредните денови пред почетокот на новиот месец. Можете да ја проверите врската на веб-страницата заедно со други значајни детали во врска со испитот овде.

CBSE го одржа CTET испитот 2023 Paper 1 & Paper 2 на 20 август 2023 година. Се спроведуваше во две смени, CTET Paper 1 започна во 9:30 часот и заврши во 12:00 часот, а Paper 2 започна во 2:30 часот и заврши во 5:00 часот. На писмениот испит се појавија над 20 милиони кандидати.

CTET е тест за наставници што го одржува CBSE (Централен одбор за средно образование) низ целата земја. Тие го спроведуваат двапати годишно за луѓе кои сакаат да станат наставници. Ако ги положите CTET испитите, добивате сертификат за CTET како доказ за подобност.

Кандидатите кои одговараат на критериумите за полагање ќе добијат сертификат за CTET, што ќе им овозможи да аплицираат за различни државни наставни работни места. Националниот совет за образование на наставници (NCTE) одлучува за оценките и критериумите за квалификација CTET. Сертификатот CTET сега важи доживотно.

Централен тест за подобност на наставниците за 2023 година

Спроводно тело             Централен одбор за средно образование
Тип на испит                         Тест за подобност
Режим на испит                       Офлајн (писмен испит)
Датум на испит на CTET 2023 година                    20 август 2023
Локација              Цела Индија
цел               CTET сертификат
CTET Резултат 2023 Датум                  Последна недела од септември 2023 година
Режим на ослободување                  онлајн
Врска за официјална веб-страница                      ctet.nic.in

Како да го проверите резултатот од CTET 2023 година

Како да го проверите резултатот од CTET 2023 година

Инструкциите дадени во чекорите ќе ве водат во проверката и преземањето на CTET-картичката за резултати онлајн.

Чекор 1

За почеток, посетете ја официјалната веб-страница на Централниот одбор за средно образование ctet.nic.in.

Чекор 2

Сега сте на почетната страница на таблата, проверете ги Најновите ажурирања достапни на страницата.

Чекор 3

Потоа кликнете/допрете ја врската CTET Резултат 2023.

Чекор 4

Сега внесете ги потребните акредитиви како што се бројот на апликацијата, лозинката и безбедносниот PIN.

Чекор 5

Потоа кликнете/допрете на копчето Испрати и картичката за резултати ќе се појави на вашиот екран.

Чекор 6

За да завршите, кликнете на копчето за преземање и зачувајте ја PDF картичката со резултати на вашиот уред. Земете отпечаток за идна референца.

Како да преземете сертификат за резултати CTET 2023

Сите кандидати кои ќе го положат CTET испитот ќе бидат наградени со сертификати. Сертификатот CTET може да се преземе со помош на апликацијата или веб-локацијата DigiLocker. По објавувањето на резултатите од испитот, CBSE ќе ги испрати корисничките имиња на DigiLocker на кандидатите на нивните регистрирани мобилни броеви преку СМС. Од кандидатите се бара да ги користат овие кориснички имиња заедно со нивните лозинки за пристап до нивните сертификати. Потоа, тие можат да го преземат сертификатот и да направат отпечаток за идна референца.

Квалификациски оценки за CTET 2023 година

За да се квалификуваат за сертификатот CTET, кандидатите мора да ги постигнат минималните квалификациски оценки утврдени од CBSE. CBSE поставува оценки за квалификации врз основа на различни фактори и секоја категорија има различни квалификациски оценки. Следната табела ги има очекуваните пресек за секоја категорија.

Генерално              60%   90 од 150
ОБЦ                       55% 82 од 150
ST/SC                     55%82 од 150

Можеби ќе сакате да проверите Резултат на Раџастан BSTC 2023 година

Заклучок

Датумот и времето на CTET Резултатот 2023 година допрва треба да бидат објавени од CBSE. Сепак, има многу извештаи кои сугерираат дека резултатите за хартија 1 и хартијата ќе бидат објавени во последната недела од септември 2023 година. Откако ќе бидат официјално објавени, ќе ги проверите следејќи ги упатствата дадени погоре.

Оставете коментар