Дигитална здравствена лична карта: Процес на регистрација 2022 година, детали и повеќе

Индија забрзано се движи кон дигитализација во секое поле од животот и во здравствениот сектор земјата направи големи чекори во насока на дигитализација со големи иницијативи како „Дигитална здравствена лична карта“ и многу други.

Во септември 2021 година, владата на Индија започна програма наречена „Дигитална мисија Ајушман Бхарат“ која беше создадена под надзор на Националната дигитална здравствена мисија. Според оваа програма, владата создаде дигитални здравствени лични карти.

Ова е одлична иницијатива преземена од индиската влада бидејќи ќе обезбеди платформа за управување со здравствените досиеја на секој граѓанин. Главната цел на оваа програма е да обезбеди здравствена сметка каде што едно лице може да ги евидентира сите записи поврзани со неговата/нејзината благосостојба.

Дигитална здравствена лична карта

Во оваа статија, ќе ги обезбедиме сите детали и важни информации во врска со дигиталната здравствена лична карта 2022 година, нејзините придобивки, процесот на регистрација и најновите вести поврзани со оваа конкретна иницијатива.

Тоа е означено како револуционерен чекор кон нов свет каде што сите болници можат да пристапат до евиденцијата на пациентите и соодветно да ги испитаат. Премиерот Нарендра Моди ја започна оваа конкретна програма преку видео конференција на 27th Септември 2021.  

Оваа иницијатива ќе поврзе милиони болници и ќе обезбеди платформа каде болниците ќе можат да соработуваат и да понудат медицинска помош од највисок ред. Идентификационата карта (Идентификациона картичка) ќе содржи евиденција за секој пациент кој се пријавил за оваа програма.

Предности на здравствена лична карта онлајн

Овде ќе ги дознаете предностите од поседувањето на оваа конкретна идентификациона карта и кои се придобивките од регистрацијата на здравствена лична карта.  

  • Секој индиски граѓанин ќе добие лична карта со единствена здравствена сметка каде што можете да ги зачувате сите записи, статусот на вашите медицински извештаи и многу повеќе
  • Овие идентификациски картички ќе бидат базирани на технологија и на сите ќе им биде даден специфичен 14-цифрен матичен број
  • Можете да ги зачувате сите информации поврзани со вашата благосостојба, детали за третманот и мината медицинска историја
  • Можете исто така да зачувате детали за дијагностички тестови, тестови на крвта, болест што сте ја имале и лекови што сте ги земале во минатото
  • Ова ќе им овозможи на сите болници ширум земјата да ги проверат вашите податоци и да пристапат до извештаите за здравствена заштита од каде било во земјата
  • Оваа иницијатива, исто така, ќе помогне во обезбедувањето на најдобри решенија за третман според медицинската историја на пациентот

Здравствена лична карта Аплицирајте онлајн

Здравствена лична карта Аплицирајте онлајн

Во овој дел, ќе научите чекор-по-чекор процедура за Како да аплицирате онлајн за Националната мисија за дигитално здравје и ќе се регистрирате за оваа иницијатива за помош. Само следете ги и извршете ги чекорите еден по еден.

Чекор 1

Прво, посетете ја официјалната веб-страница на оваа конкретна програма. Во случај да се соочите со проблеми со наоѓање на врската, само кликнете/допрете овде НДХМ.

Чекор 2

Сега пронајдете ја врската до Креирај здравствена лична карта на почетната страница и кликнете/допрете на неа.

Чекор 3

Можете да го креирате со користење или број на картичката Aadhar или активен број на мобилен телефон. Внесете една од опциите и кликнете/допрете ја опцијата Се согласувам што ја гледате на екранот и продолжете.

Чекор 4

Кога ќе го внесете мобилниот број, тој ќе ви испрати ОТП, така што внесете го ОТП за да ја потврдите верификацијата на вашата сметка.

Чекор 5

Сега наведете ги сите детали што се потребни за да ја регистрирате вашата сметка како корисничко име, лозинка и други важни податоци.

Чекор 6

На крајот, кликнете/допрете го копчето Преземи ID за да ја завршите процедурата и да се регистрирате за оваа шема.

На овој начин, државјанин на Индија може да аплицира за оваа конкретна шема и да ја добие понудената помош. Имајте предвид дека тоа не е задолжителна шема, така што, доколку сте заинтересирани да ги добиете поволностите што ги нуди, тогаш можете да се регистрирате.

Процедурата за преземање здравствена лична карта е иста како и горенаведената, само треба да се најавите со ингеренциите и да го повторувате процесот секогаш кога ќе ви треба. Запомнете дека ID на здравствена картичка е единствен број како Aadhar Card.

Доколку сте заинтересирани да читате повеќе информативни приказни, проверете Сè за стипендијата KC Mahindra 2022 година

Конечната пресуда

Па, ги научивте сите детали и информации поврзани со дигиталната здравствена лична карта и оваа конкретна шема. Со надеж дека овој напис ќе ви биде корисен и водич, се збогуваме.

Оставете коментар