Прашања и одговори за квиз за животна средина 2022: Целосна колекција

Животната средина е еден од главните фактори кои влијаат на животот на луѓето на различни начини. Има огромен број иницијативи и програми за да се обезбеди свесност и методи за да се одржи чист. Денес сме тука со прашања и одговори за квизот за животна средина 2022 година.

Тоа е меѓу одговорностите на секој човек да ја преземе животната средина. Тоа влијаеше на глобално ниво во последната деценија и видовме многу промени поради промените во животната средина. Огромно влијае на развојот на организмите.

Квиз за животна средина 2022 е исто така дел од програмата за подигање на свеста и се одржува на Светскиот ден на животната средина. ESCAP на Обединетите нации во Бангкок организираше квиз на ОН за да го прослави Светскиот ден на животната средина 2022 година.

Прашања и одговори за квиз за животна средина 2022 година

Живееме на една планета и треба да се грижиме за оваа планета, ова е главната цел на овој натпревар е да се подигне разбирањето на нејзиниот персонал за моќта на акцијата на поединецот и на организациите за заштита на нашата ЕДИНСТВЕНА планета Земја.

На луѓето им треба здрава животна средина за да живеат и се преземени многу иницијативи за да се осигура дека таа ќе остане чиста и зелена. Светскиот ден на животната средина се слави на 5 јули секоја година и има многу програми за подигање на свеста за овогодинешните прослави.

Што е квиз за животна средина 2022 година

Што е квиз за животна средина 2022 година

Тоа е натпревар кој се одржува на Денот на животната средина од страна на Обединетите нации. Главната цел е да се прослави овој ден за просветлување на ова конкретно прашање. На учесниците им се поставуваат прашања поврзани со еколошките прашања и нивните решенија.

Нема награди за победниците и такви работи, само за да се обезбеди знаење и разбирање за тоа колку е важен овој аспект од животот. Климатските промени, загадувањето на воздухот, населението од бучава и други фактори лошо ја нарушија животната средина и предизвикаа глобално затоплување.

За да се истакнат овие проблеми и да се претстават решенија, ОН организираа многу здрави иницијативи. На овој ден, работниците на ОН и лидерите од целиот свет седат заедно преку видео повик за да учествуваат во овој квиз. Не само што прават различни дискусии на различни теми во врска со животната средина.

Список на прашања и одговори за квиз за животна средина 2022 година

Овде ќе ги претставиме прашањата и одговорите што ќе се користат во квизот за животна средина 2022 година.

П1. Мангровските шуми во Азија се главно концентрирани во

 • (А) Филипини
 • (Б) Индонезија
 • (В) Малезија
 • (Г) Индија

Одговор - (B) Индонезија

П2. Во синџирот на исхрана, сончевата енергија што ја користат растенијата е само

 • (А) 1.0%
 • (Б) 10%
 • (C) 0.01%
 • (Д) 0.1%

Одговор - (A) 1.0%

П3. Наградата Global-500 се доделува за достигнувања во областа на

 • (А) Контрола на населението
 • (Б) Движење против тероризмот
 • (В) Движење против наркотици
 • (Г) Заштита на животната средина

Одговор - (D) Заштита на животната средина

П4. Кое од следново е означено како „бели дробови на светот“?

 • (А) Екваторијални зимзелени шуми
 • (Б) Тајга шуми
 • (В) Мешани шуми со средна ширина
 • (Г) Мангрови шуми

Одговор - (A) Екваторијални зимзелени шуми

П5. Сончевото зрачење ја игра најважната улога во

 • (А) Циклус на вода
 • (Б) Циклус на азот
 • (В) Циклус на јаглерод
 • (Г) Кислород циклус

Одговор - (A) Циклус на вода

П6. Лишаите се најдобар показател за

 • (А) Загадување со бучава
 • (Б) Загадување на почвата
 • (В) Загадување на водата
 • (Г) Загадување на воздухот

Одговор - (D) Загадување на воздухот

П7. Најголемата разновидност на животински и растителни видови се јавува во

 • (А) Екваторијални шуми
 • (Б) Пустини и Савана
 • (В) Температурни листопадни шуми
 • (Г) Тропски влажни шуми

Одговор - (A) Екваторијални шуми

П8. Колкав процент од површината треба да остане покриена со шума за да се одржи еколошката рамнотежа?

 • (А) 10%.
 • (Б) 5%
 • (C) 33%
 • (Г) Ниту едно од овие

Одговор - (C) 33%

П9. Кој од наведените е стакленички гас?

 • (А) CO2
 • (Б) CH4
 • (В) Водена пареа
 • (Г) Сите горенаведени

Одговор - (D) Сите горенаведени

П10. Кои од наведените последици се поврзани со климатските промени?

 • (А) Ледените плочи се намалуваат, глечерите се повлекуваат на глобално ниво, а нашите океани се покисели од кога било
 • (Б) Површинските температури поставуваат нови топлински рекорди секоја година
 • (В) Поекстремни временски услови како суши, топлотни бранови и урагани
 • (Г) Сите горенаведени

Одговор - (D) Сите горенаведени

П11. Која земја има најголема инциденца на смртни случаи поврзани со загадување во светот?

 • (А) Кина
 • (Б) Бангладеш
 • (В) Индија
 • (Г) Кенија

Одговор - (C) Индија

П12. Кое од следниве дрвја се смета за опасност за животната средина?

 • (А) Еукалиптус
 • (Б) Бабул
 • (В) Ним
 • (Г) Амалтас

Одговор - (A) Еукалиптус

П13. Што беше договорено во „Парискиот договор“ што излезе од COP-21, одржан во Париз во 2015 година?

 • (А) Да се ​​заштити биодиверзитетот и да се стави крај на уништувањето на шумите на дождовните шуми во светот
 • (Б) За да ја задржите глобалната температура, подигнете се многу под 2℃ прединдустриските нивоа и да тргнете по пат за ограничување на затоплувањето на 1.5℃
 • (В) Да се ​​ограничи порастот на нивото на морето на 3 стапки над сегашните нивоа
 • (Г) Да се ​​постигне цел од 100% чиста, обновлива енергија

Одговор - (B) За да ја задржите глобалната температура, подигнете се многу под 2℃ прединдустриските нивоа и да тргнете по пат да го ограничите затоплувањето на 1.5℃

П.14 Која земја не работи целосно на обновлива енергија одреден временски период?

 • (А) Соединетите Американски Држави
 • (Б) Данска
 • (В) Португалија
 • (Г) Костарика

Одговор - (A) Соединетите држави

П.15 Што од наведеното не се смета за извор на обновлива енергија?

 • (А) Хидроенергија
 • (Б) Ветер
 • (В) Природен гас
 • (Г) Сончев

Одговор - (C) Природен гас

Значи, ова е колекцијата за прашања и одговори за квиз за животна средина 2022 година.

Можеби исто така сакате да го прочитате Одговори на квиз на натпреварот „Музика со Алекса“.

Заклучок

Па, обезбедивме збирка прашања и одговори за квиз за животна средина 2022 година кои го зголемуваат вашето знаење и разбирање за животната средина. Тоа е сè за овој пост, ако имате какви било прашања, слободно коментирајте во делот подолу.

Оставете коментар