Регистрација на TNEA 2022: Постапка, клучни датуми и важни детали

Приемот за инженерство во Тамил Наду (TNEA) 2022 година сега започна и заинтересираните кандидати можат да ги поднесат своите апликации преку официјалната веб-страница на одборот. Во овој пост, ќе ги научите сите значајни детали, датуми на доспевање и суштински информации во врска со TNEA 2022.

Секоја година огромен број студенти се пријавуваат да учествуваат во овој процес за да добијат прием на различни реномирани инженерски универзитети и институти во Тамил Наду. Неодамна објави известување преку веб-страницата.

Во известувањето, достапни се сите детали за процесот на регистрација и доколку не сте го виделе, тогаш не грижете се, ние ќе ги обезбедиме сите фини поени во оваа објава. Можете исто така да пристапите до известувањето користејќи ја врската спомната во делот подолу.

TNEA 2022 година

Датумот на регистрација на TNEA 2022 е поставен од 20 јуни 2022 година до 19 јули 2022 година според известувањето. Заинтересираните кандидати кои одговараат на критериумите за подобност можат сами да се пријават пред крајниот рок кој организацијата го одредува.

Целта на овој процес е да понуди прием на курсеви за BTech на ограничените места понудени од неколку институти. Приемниот испит нема да се спроведе и изборот ќе се врши врз основа на 10+2 резултати на пријавените.

Листата за заслуги ќе биде подготвена врз основа на оценките добиени по овие предмети математика, физика и хемија. Според известувањето, шемата за оценки ќе се дистрибуира вака

 • Математика - 100
 • Физика - 50
 • Хемија - 50

Клучни моменти Образец за апликација TNEA 2022 година

 • Процесот на аплицирање е веќе започнат на 20 јуни 2022 година
 • Процесот на аплицирање ќе заврши на 19 јули 2022 година
 • Надоместокот за аплицирање е INR за општата категорија и 250 INR за резервираните категории
 • Апликантите можат да ги поднесат своите апликации само преку веб-страницата

Имајте предвид дека надоместокот за апликација може да се поднесе со користење на неколку методи како што се Интернет банкарство, кредитна картичка и дебитна картичка.

Потребни документи за TNEA Аплицирајте онлајн

Според известувањето TNEA 2022, ова се потребни документи од суштинско значење за да се регистрирате за процесот на селекција.

 • 10+2 нивоа Обележување-лист
 • Сертификат за трансфер
 • Стандарден X резултат
 • Прифатна картичка од 10+2 нивоа
 • Училишни детали за паралелките од 6 до 12th
 • Уписен број на испит за клас 12 и лист со ознаки
 • Сертификат за каста (ако има)
 • Е-потврда за раѓање (дигитално потпишана, доколку има)
 • Сертификат за прв дипломиран/Заедничка декларација за прв дипломиран (опционално)
 • Сертификат за бегалци од Шри Ланка Тамил (незадолжително)
 • Оригинална копија од формуларот за резервација на простор со ДД

Критериуми за подобност за регистрација на TNEA 2022 година

Овде ќе ги научите критериумите за подобност кои се потребни за добивање прием и процесот на регистрација.

 • Кандидатот 10+2 помине од призната институција
 • За кандидатите од Општа категорија се потребни минимум 45% од оценките
 • Минимум 40% од оценките потребни за апликантите од резервираната категорија
 • Математика, физика и хемија треба да бидат дел од курсот на апликантот   

Како да аплицирате онлајн за TNEA 2022?

Значи, овде ќе претставиме чекор-по-чекор процедура која ќе ве води во аплицирањето преку Интернет за прием во инженерството во Тамил Наду. Само следете ги чекорите и извршете ги за да ги поднесете вашите апликации преку веб-страницата.

Чекор 1

Прво, отворете апликација за веб-прелистувач на вашиот мобилен или компјутер.

Чекор 2

Посетете го веб-порталот на TNEA и продолжи.

Чекор 3

Сега пронајдете ја врската до формуларот за апликација во зависност од претпочитаниот BE/B или B.Arch

Чекор 4

Системот ќе ве замоли да се регистрирате како нов корисник, па кликнете/допрете на Регистрирај се

Чекор 5

Наведете ги сите потребни детали како телефонски број, е-пошта, име и други лични податоци.

Чекор 6

Откако ќе заврши регистрацијата, системот ќе генерира ID и лозинка, па најавете се со тие ингеренции

Чекор 7

Сега внесете ги сите лични и образовни детали потребни за поднесување на формуларот.

Чекор 8

Платете ја таксата за апликација користејќи ги начините на плаќање споменати во горниот дел.

Чекор 9

На крајот, притиснете го копчето Испрати достапно на екранот за да го завршите процесот на поднесување, а потоа отпечатете го за идна референца.

Вака аспирантите можат да аплицираат онлајн и да се пријават за овогодинешниот TNEA. Запомнете дека обезбедувањето на точни образовни детали и лични информации е неопходно бидејќи документот ќе се провери во подоцнежните фази.

Исто така прочитајте Испитни трудови и белешки за математичка писменост 12 одделение

Последни мисли

Па, ги обезбедивме сите детали за TNEA 2022, а аплицирањето за повеќе не е прашање, ја претставивме и процедурата за регистрација. Ако имате нешто друго да прашате, тогаш не двоумете се и споделете го во делот за коментари.

Оставете коментар